How to Cook


1. Chocolate Lava Cake




Cooking Instructions



Cara Memasak



Our Chocolate Lava Cake can be cooked using three methods namely using OVEN, MICROWAVE, or COOKING POT (WITH COVER)/ PRESSURE COOKER/ STEAMER. Any of these three would produce the same taste but varies in cooking duration and texture of the outcome. We suggest using OVEN or COVERED COOKING POT for best results.

Chocolate Lava Cake kami boleh dimasak dengan 3 cara iaitu menggunakan OVEN, MICROWAVE atau PERIUK BERTUTUP/ PERIUK TEKANAN/PENGUKUS. Hasil daripada ketiga-tiga cara ini adalah sama dari segi rasa tetapi berbeza dari segi tempoh memasak dan tekstur hasil masakan. Kami cadangkan penggunaan OVEN atau PERIUK BERTUTUP untuk hasil terbaik.

a) CONVENTIONAL OVEN: Thaw at room temperature for about 20-30 minutes. Place cake on baking pan and bake at 170ÂșC for 15- 25 minutes or until the centre becomes molten. Stop before the upper part of the cake becomes dry.

KETUHAR BIASA: Biarkan nyahbeku/cair pada suhu bilik selama lebih kurang 20-30 minit. Letakkan kek di atas dulang dan bakar pada suhu 170oC selama 15 - 25 minit atau hingga bahagian tengah cair. Berhenti sebelum bahagian atas kek nampak kering.

b) MICROWAVE: Put Frozen Chocolate Lava Cake in a microwavable plastic case. Heat frozen Lava Cake in microwave for 20-40 seconds. If the Lava Cake is thawed, reheat in the microwave for 20- 30 seconds depending on the strength of the microwave. Normally 1 minutes would be just nice.

KETUHAR GELOMBANG MIKRO:Masukkan Chocolate Lava Cake ke dalam bekas plastic yang boleh digunakan di dalam ketuhar mikro. Panaskan Lava Cake yang beku selama 20-40 saat. Jiha kek sudah nyahbeku, panaskan lagi di dalam ketuhar gelombang mikro selama lebih kurang 20 - 30 saat bergantung kepada kuasa ketuhar. Biasanya 1 minit cukup untuk menghasilkan Lava Cake yang sedap.

c) COVERED COOKING POT/ PRESSURE COOKER/ STEAMER: Put frozen Chocolate Lava Cake into the cooker/steamer and put the cover on. Cook with small fire for 2 to 3 minutes or until the inside become molten and some part are crusty. The outcome will be just as good as using oven but please make sure that you observe the cooking to avoid overcooking or the cakes will turn into equally delicious brownies. Stop before the upper part of the cake becomes dry.



PERIUK BERTUTUP/PERIUK TEKANAN/PENGUKUS: Masukkan Chocolate Lava Cake beku ke dalam periuk dan tutup rapat penutup. Masak dengan api kecil selama 2 hingga 3 minit sehingga bahagian luar mengeras dan bahagian dalam kek sudah cair. Hasil masakan menggunakan periuk bertutup hampir sama seperti menggunakan oven tetapi pastikan anda perhatikan kek semasa memasak untuk mengelakkan terlebih masak dan ia akan menjadi brownies yang juga sedap! Berhenti sebelum bahagian atas kek nampak kering.


All three methods produce the same tasty Chocolate Lava Cake but using oven will produce the most perfect looks.

Semua cara di atas menghasilkan Chocolate Lava Cake yang lazat tanpa ada perbezaan rasa tetapi untuk hasil yang paling sempurna kami syorkan penggunaan OVEN yang menghasilkan rupa yang paling cantik.

Suggested Serving Method


Cadangan Cara Menghidang

Our Chocolate Lava Cake can be served with ice cream on top of it, or with icing sugar or with strawberries. Any of these would produce a magnificent serving of Chocolate Lava Cake that captures your imagination. You can also put anything that best suit your taste.

Chocolate Lava Cake kami boleh dihidangkan bersama aiskrim di atasnya atau bersama gula icing atau buah strawberi. Semua cara ini akan menghasilkan hidangan Chocolate Lava Cake yang sangat sedap yang pasti memikat selera anda. Anda juga boleh menambah apa-apa yang sesuai selera anda.

                                                                     With Ice Cream

                                                                 With Icing Sugar

                                                                    With Strawberry
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment